Πρόταση των Παρεμβάσεων προς όλους τους αντιπροσώπους του 15ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ και προς όλους τους συναδέλφους

αγωνιστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε.

paremvaseis.de@gmail.com

    http://www.paremvaseisde.gr    τηλ. 210 3318624

Αθήνα, 15-6-2011

Πρόταση προς όλους τους αντιπροσώπους του 15ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ και προς όλους τους συναδέλφους

Ο κοινωνικός Αρμαγεδώνας του Μνημονίου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στο πέρασμα του συσσωρεύονται θύματα. Κανένας τομέας κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας δεν έχει μείνει απείραχτος. Καταχτήσεις δεκαετιών ανατρέπονται. Χιλιάδες άνεργοι προστίθενται διαρκώς στις προηγούμενες χιλιάδες. Μισθοί, συντάξεις, μεροκάματα πετσοκόβονται. Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται. Οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται. Δημόσια Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια συρρικνώνονται μέχρι εξαφάνισης.

Το ιδιωτικό κεφάλαιο, για το οποίο η κρίση πράγματι γίνεται ευκαιρία, εισβάλλει ακάθεκτο σε κάθε τομέα κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ με τα μέτρα και τις πολιτικές τους, τα αλλεπάλληλα μνημόνια, «μεσοπρόθεσμα προγράμματα» και «συμφωνίες για το Ευρώ», ξεκαθαρίζουν το τοπίο για την απρόσκοπτη απόσπαση υπερκερδών και υπεραξίας προς όφελος των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Και βυθίζουν τη χώρα στη χρεοκοπία και το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία στην εξαθλίωση.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά την αντισυνταγματική εκτροπή και την επιβολή του Μνημονίου, όλοι εμείς, τμήματα ενός πανεργατικού – πανεκπαιδευτικού μετώπου, θα πρέπει να σηκώσουμε το γάντι, να οργανώσουμε την πάλη. με κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες, απεργίες, πολύμορφες δραστηριότητες, για να ανακόψουμε τη λαίλαπα. Για να διασώσουμε κατακτήσεις δεκαετιών. Για να περιφρουρήσουμε τα δημόσια αγαθά από το ξεπούλημα. Για να μην πληρώσουμε το χρέος που αυτοί δημιούργησαν και να επιβάλουμε τη διαγραφή του. Για να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα πάλης, διεξόδου και ανατροπής. Για να συγκροτηθούν γύρω από ένα τέτοιο πρόγραμμα και οι δυνάμεις – τα πολιτικά υποκείμενα – που θα αμφισβητήσουν την κυβέρνηση αλλά και τη συνολική πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και των «προθύμων». Τις άμεσες, αδιέξοδες και ληστρικές πολιτικές τους. Τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας (ΕΕ, ΝΑΤΟ) και τις υποχρεώσεις – δεσμά που έχει αναλάβει η άρχουσα τάξη, στραγγαλίζοντας το μέλλον των εργαζομένων και της     νέας γενιάς.

Πρέπει να συμπαραταχτούμε όλοι μαζί για να μην περάσει κανένα μέτρο και να μην ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η αφύπνιση του λαϊκού παράγοντα απέδειξε αυτές τις μέρες ότι αυτή η πολιτική δεν είναι ανίκητη. Η συνεργασία του κόσμου, που βρίσκεται στις πλατείες με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και των εμπνευστών της.

Η μνημονιακή πολιτική επιβάλλει τις καταστροφικές της συνέπειες σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το σχολείο και η εκπαίδευση, όπως τα ξέραμε, εξαφανίζονται. Με όλα τα μέτρα και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης διαμορφώνεται ένα σχολείο αυταρχικό, φτηνό, με κατακερματισμένο περιεχόμενο, με τις δεξιότητες να υποκαθιστούν τη γνώση, με τους διευθυντές αξιολογητές και τοποτηρητές της κυβερνητικής πολιτικής και τους συλλόγους διδασκόντων στο περιθώριο. Ο χώρος της εκπαίδευσης ανοίγει όλο και περισσότερο για τις επιχειρήσεις Τώρα πρέπει να επαναφέρουμε στο προσκήνιο:

  • Το ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο, ανοιχτό σ’ όλα τα παιδιά και σ’ όλη τη γνώση. Που θα αποτελεί αυτοτελή βαθμίδα, θα αναιρεί το πολλαπλό δίκτυο σχολείων, τον κατακερματισμό των γνωστικών αντικειμένων. Που θα διαμορφώνει προσωπικότητες ικανές να κατανοούν τον κόσμο και την κοινωνία, να αντιλαμβάνονται τις αντιφάσεις που τα διατρέχουν, τις κοινωνικές σχέσεις που λειτουργούν και την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης για να τα αλλάξουν.
  • Εμπέδωση και ανάπτυξη της παιδαγωγικής και εργασιακής δημοκρατίας. Απόκρουση της αυταρχικοποίησης όλου του πλέγματος σχέσεων που επιχειρείται με την αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση, «κοινωνική λογοδοσία», παρέμβαση των επιχειρήσεων και της «τοπικής κοινωνίας» στις λειτουργίες των σχολείων, άρα την αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου. Την υποβάθμιση, μέχρι εξαφάνισης, του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων και την ανάδειξη του διευθυντή – μάνατζερ σε αποκλειστικό φορέα εξουσίας και πειθάρχησης μέσα στο σχολείο.
  • Αποφασιστική βελτίωση των υλικών προϋποθέσεων λειτουργίας της εκπαίδευσης. Αποφασιστική αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση. Μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Σταθερή και μόνιμη εργασία. Αύξηση των διορισμών. Αυξήσεις στους μισθούς – όχι στις περικοπές.

Είναι πια φανερό πως δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να αντιπαλέψουμε την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ μαζικά, ενωτικά, μαχητικά. Με οργάνωση και συλλογική δράση. Με την ενίσχυση των συνδικάτων. Ενιαίο παλλαϊκό, πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Κανένας μόνος του!

Σ’ αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να αρκεστούμε στη διστακτική παρακολουθητική δράση της ΟΛΜΕ. Που φάνηκε λίγη μπροστά στο καθήκον να εμπνεύσει και να οργανώσει τη δράση του κλάδου με βάθος και προοπτική. Αποσπασμένη εν πολλοίς από τις ΕΛΜΕ. στην ουρά της ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ. Χωρίς ικανοποιητική προσπάθεια να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις του κλάδου, να συγκροτηθούν γύρω από ένα μαχητικό πρόγραμμα δράσης με προοπτική, με ατελείς προσπάθειες συντονισμού με άλλους κλάδους (υπαρκτές πάντως). Η ηγεσία της ΟΛΜΕ αρκέστηκε στις ανά δίμηνο 24ωρες απεργίες ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ που λειτουργούσαν περισσότερο σαν εκτόνωση παρά ως μαχητικές διεκδικητικές κινητοποιήσεις με σχέδιο και προοπτική. Μπορούμε να κάνουμε την ΟΛΜΕ ένα μαχητικό πόλο οργάνωσης και συλλογικής δράσης. Ταυτόχρονα, για να πετύχουν οι στόχοι της Ομοσπονδίας πρέπει ν’ αγωνιστούμε για την ενίσχυση των πρωτοβάθμιων σωματείων – των ΕΛΜΕ, για τη στροφή του συνδικάτου στα καθημερινά προβλήματα του σχολείου και των εκπαιδευτικών, για να ξανανθίσουν οι Γενικές Συνελεύσεις και με τον απαιτούμενο συντονισμό να καταφέρουμε να γίνουν αγώνες, που να νικήσουν. Για τη δημιουργική προβολή και διεκδίκηση μιας άλλης εναλλακτικής πολιτικής στην εκπαίδευση και τη ζωή μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Σύλλογος Γονέων 3ου Δημοτικού Παλλήνης(Κάντζας)

Το ιστολόγιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης(Κάντζας).

ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΒΒΑΘΑΣ

Από την Ιδέα της Αυτοκίνησης μέχρι τις κοινωνίες του Μεγάλου Αδελφού και από τον Εξιπερί μέχρι τον Τζόνοθαν Λίβινγκστον Σίγκαλ. Iστoλόγιο για την εποχή του Τεχνολογικού Μεσαίωνα, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Νέας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης και ότι άλλο προκύψει στο μεταξύ. Ερώτηση κρίσεως: πότε έγραψα ότι, η ώρα του ΔΝΤ είναι κοντά;!

O Antista/Chef προτείνει...

μάχιμα γραφικά για το διαδίκτυο και τους δρόμους

Εκπαιδ. Παρέμβαση Αχαΐας

Αυτόνομο μέλος του πανελλαδικού Δικτύου Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων Δ. Ε.

21aristera

για την εργατική αριστερά του 21ου αιώνα

ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

...Καθηγητές Σχολείων Κυψέλης, Πατησίων, Γαλατσίου, Φιλαδέλφειας

Κανάλι

Αρχαίοι και αχρείοι Μαρξιστές - Μαοϊστές

ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - HUMAN LIBRARY GREECE

...εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν

Εργασιακή επιτροπή εργαζομένων ΔΟΛ

Το σημείο ενημέρωσης της εργασιακής επιτροπής των εργαζομένων στον ΔΟΛ

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις

Δίκτυο ριζοσπαστικών ανεξάρτητων σχημάτων και αγωνιστών στο Δημόσιο Τομέα

Επισκιασις

Hip-Hop | Το Θέμα Είναι Ταξικό

Avantgarde

Κόκκινη Ορχήστρα Αθήνας / για την επανάσταση και το σοσιαλισμό

Εργατική Εξουσία - Αρχείο

Αρχειο Κομμουνιστικου Συνδεσμου (1996-2008)

Aformi's Blog

Just another WordPress.com weblog

Γκράνμα

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥ ΜΕ ΠΑΕΙ, ΣΕ ΚΟΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕΧΕΤΕ

Exitorial

exit the news. enter the views.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Αρέσει σε %d bloggers: