Τέλος στους δωρεάν παιδικούς σταθμούς

Παραθέτω απόσπασμα δημοσιεύματος του Ριζοσπάστη του περασμένου σαββατοκύριακου που περιγράφει την κατάσταση. Ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

Χωρίς χρηματοδότηση και μπροστά στον κίνδυνο να κλείσουν

Eurokinissi

Στον αέρα βρίσκονται μια σειρά από κοινωνικές δομές των δήμων, που καλύπτουν σε ένα βαθμό διάφορες λαϊκές ανάγκες. Η συνέχιση υπηρεσιών, όπως «Βοήθεια στο Σπίτι», παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ Με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ – ΜΕΑ), Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), δεν έχει εξασφαλιστεί, καθώς από τη μία η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους που τις λειτουργούν είναι δραστικά περιορισμένη κατά τουλάχιστον 60%, ενώ η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους προβλέπεται επίσης μειωμένη. Το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει το ΚΚΕ ζητώντας και στη Βουλή αλλά και στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών που υπάρχουν.

Τα μηνύματα που φτάνουν είναι εξαιρετικά δυσοίωνα, καθώς από τη μία προγραμματίζονται νέες περικοπές στην ήδη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους και από την άλλη το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις – καθ’ ομολογία εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας – θα κινηθεί κάτω από τα περσινά επίπεδα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε συνθήκες συνεχούς μείωσης του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, ανεργίας και φτώχειας, οι ανάγκες για τις παραπάνω υπηρεσίες αυξάνονται σημαντικά, όταν την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση μειώνεται, με αποτέλεσμα οι λαϊκές οικογένειες να στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα και υπηρεσίες.

Στο οξύ πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει άμεσα, κυρίως με τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) απαντά με παζάρια. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Β. Κεγκέρογλου, ζήτησε τη μεταφορά ενός μέρους του υπολοίπου από το «κοινωνικό μέρισμα» για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των δήμων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση προωθεί ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση των εν λόγω δομών, στηρίζοντας τη δημιουργία των λεγόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, μέσω των οποίων άνεργοι, κυρίως πρώην εργαζόμενοι σε δημοτικές κοινωνικές δομές, καλούνται να γίνουν εργολάβοι και να προσφέρουν έναντι αντιτίμου αντίστοιχες υπηρεσίες.

Παράλληλα, αναδεικνύονται, εκ νέου, οι ευθύνες της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που συναίνεσαν και προώθησαν την πολιτική επιλογή οι κοινωνικές δομές δήμων να εξαρτούν τη λειτουργία τους από προγράμματα του ΕΣΠΑ, αντί οι υπηρεσίες τους να παρέχονται από μόνιμες κρατικές δομές.

Σε απόγνωση χιλιάδες νέα ζευγάρια

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, που θέλει τις κοινωνικές ανάγκες να υλοποιούνται ευκαιριακά και όχι στο σύνολό τους και βεβαίως και με αντίτιμο (θυμίζουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιβάλλουν τροφεία), χιλιάδες νέα ζευγάρια αναμένεται να περιέλθουν σε απόγνωση. Οπως έγινε σαφές και από τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υφυπουργό Εργασίας, το ποσό που απαιτείται για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, χρηματοδοτούμενους από το ΕΣΠΑ, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, με κατεύθυνση να είναι μειωμένο. Η εμπειρία από τις προηγούμενες χρονιές δείχνει ότι χιλιάδες νέα ζευγάρια δεν μπόρεσαν να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, στερούμενα έτσι μια βασική ανάγκη – και όχι πολυτέλεια – που είναι η προσχολική αγωγή. Η ΚΕΔΕ ζητά το ποσό να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή περίπου στα 180 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που δεν κάλυψαν πέρσι το σύνολο των αιτήσεων που κατατέθηκαν. Πολλώ δε μάλλον το σύνολο των αναγκών, αφού τα κριτήρια για την υποβολή αίτησης έθεταν ευθύς εξαρχής ένα σημαντικό αριθμό παιδιών εκτός συμμετοχής.

Να σημειώσουμε ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», καθώς δεν έχουν εγκριθεί τα νέα επιχειρησιακά προγράμματα.

Στο μεταξύ, σοβαρό κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, καθώς από το υπουργείο Εργασίας διαμηνύουν ότι το ποσό της χρηματοδότησης για φέτος θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με πέρσι. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να επεξεργάζεται τη «λύση» της δραστικής μείωσης των ΚΔΑΠ, αφού το ποσό της χρηματοδότησης του συνολικού προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» αναμένεται να είναι μειωμένο. Θυμίζουμε ότι την περίοδο 2013 – 2014, η συγκεκριμένη δράση βοήθησε 12.901 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών και άλλα 1.706 παιδιά με ειδικές ανάγκες. Την ίδια ώρα στα τέλη Αυγούστου λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, χωρίς καμία δέσμευση για την ανανέωσή τους. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε αυτά, πολλοί δήμοι, όπως Ακτίου – Βόνιτσας, Λαμίας, Μεταμόρφωσης, Χίου, προωθούν τη λειτουργία των ΚΔΑΠ και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων, μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, υλοποιώντας έτσι τη γενικότερη κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης ακόμα και των ισχνών προνοιακών δομών που έχουν απομείνει στην Τοπική Διοίκηση.

Σε ιδιωτικές εταιρείες η κοστολόγηση των δομών

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχωρά στον επαναπροσδιορισμό της διαχείρισης και κοστολόγησης του προγράμματος, με προφανή κατεύθυνση να μειωθεί το κόστος του. Στην πράξη αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει, καθώς σταδιακά από τις παροχές που είχαν γονείς και φιλοξενούμενα παιδιά σε σταθμούς και ΚΔΑΠ, κόπηκαν η μεταφορά στο σπίτι και η συμμετοχή σε δραστηριότητες, όπως θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις και εκδηλώσεις, επισκέψεις σε μουσεία και άλλα, οι οποίες πλέον επιβαρύνουν τους γονείς. Επιχειρήθηκε δε να κοπεί μέχρι και το φαγητό των παιδιών και των νηπίων, με πρόσχημα την εγγραφή περισσότερων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

Το υπουργείο Εργασίας έχει απευθύνει πρόσκληση στις ιδιωτικές εταιρείες «Grand Thornton», INNOLAND και EEO GROUP, με την οποία ζητάει να υποβάλουν προσφορές για να εκπονηθεί έργο, που θα αφορά τη διαχείριση, την κοστολόγηση και την τεκμηρίωση του μοναδιαίου κόστους της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Το αντικείμενο του έργου – όπως σημειώνεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος – αφορά «τον προσδιορισμό αναλυτικού συστήματος διαχείρισης, κοστολόγησης και τεκμηρίωσης του μοναδιαίου κόστους της Δράσης "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής", που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020».

Συγκεκριμένα, θα επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων γυναικών, οι παρεχόμενες υπηρεσίες, το μοναδιαίο κόστος λειτουργίας των δομών και τα κοστολογικά όρια των παροχών θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας τέκνων ωφελούμενων μητέρων.

Και ακόμη ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το sitewww. digaiologitika.gr

Τέλος στους δωρεάν παιδικούς σταθμούς

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Την επιβολή μηνιαίας εισφοράς (20 – 40 ευρώ) για να καλυφθεί από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα φιλοξενίας βρεφών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς, προσανατολίζεται να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάζοντας έτσι τέρμα στην δωρεάν παροχή μέσω ΕΣΠΑ που ίσχυε έως τώρα.

Η έλλειψη κονδυλίων για να καλύψουν τις ανάγκες του προγράμματος από τον Σεπτέμβριο, οδηγούν κατά πάσα πιθανότητα στην επιβολή της παραπάνω «συμβολικής» όπως την χαρακτηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες, συμμετοχής των γονέων.

Το κοινωνικό πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί πάντως είναι μεγάλο, καθώς αρκετοί από τους γονείς που έκαναν χρήση του προγράμματος είτε είναι χαμηλόμισθοι, είτε άνεργοι, οπότε ακόμα και αυτό το «συμβολικό» ποσό, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Το συγκεκριμένο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε επίσημα γνωστό κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Όπως τόνισε ο αρμόδιος πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανηιλίδης, το μέτρο αυτό κινείται στη λάθος κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι αρκετοί από τους γονείς είναι χωρίς δουλειά και διαβιούν στα όρια της φτώχειας.

Το συνολικό ποσό που διεκδικεί η ΚΕΔΕ για να συνεχιστεί το πρόγραμμα απρόσκοπτα, ανέρχεται στα 250 εκατ ευρώ, ενώ από το υπουργείο Εργασίας έχει γίνει γνωστό ότι μόλις και μετά βίας θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ, 140 εκατ ευρώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Σύλλογος Γονέων 3ου Δημοτικού Παλλήνης(Κάντζας)

Το ιστολόγιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης(Κάντζας).

ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΒΒΑΘΑΣ

Έτος Ιδρύσεως Ιστολογίου: 2009. Θέρματα: Από την Ιδέα της Αυτοκίνησης μέχρι τις κοινωνίες του Μεγάλου Αδελφού και από τον Εξιπερί μέχρι τον Τζόνοθαν Λίβινγκστον Σίγκαλ. Iστoλόγιο για την εποχή του Τεχνολογικού Μεσαίωνα, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Νέας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης και ότι άλλο προκύψει στο μεταξύ. Ερώτηση κρίσεως: πότε έγραψα ότι, η ώρα του ΔΝΤ είναι κοντά;! Το 2006.

O Antista/Chef προτείνει...

μάχιμα γραφικά για το διαδίκτυο και τους δρόμους

Εκπαιδ. Παρέμβαση Αχαΐας

Αυτόνομο μέλος του πανελλαδικού Δικτύου Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων Δ. Ε.

21aristera

για την εργατική αριστερά του 21ου αιώνα

ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

...Καθηγητές Σχολείων Κυψέλης, Πατησίων, Γαλατσίου, Φιλαδέλφειας

Κανάλι

Αρχαίοι και αχρείοι Μαρξιστές - Μαοϊστές

ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - HUMAN LIBRARY GREECE

...εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν

Εργασιακή επιτροπή εργαζομένων ΔΟΛ

Το σημείο ενημέρωσης της εργασιακής επιτροπής των εργαζομένων στον ΔΟΛ

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις

Δίκτυο ριζοσπαστικών ανεξάρτητων σχημάτων και αγωνιστών στο Δημόσιο Τομέα

Επισκιασις

Hip-Hop | Το Θέμα Είναι Ταξικό

Avantgarde

Κόκκινη Ορχήστρα Αθήνας / για την επανάσταση και το σοσιαλισμό

Εργατική Εξουσία - Αρχείο

Αρχειο Κομμουνιστικου Συνδεσμου (1996-2008)

Aformi's Blog

Just another WordPress.com weblog

Γκράνμα

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥ ΜΕ ΠΑΕΙ, ΣΕ ΚΟΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕΧΕΤΕ

Exitorial

exit the news. enter the views.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Αρέσει σε %d bloggers: