Και κάπως έτσι χάσαμε τον Αμαζόνιο… | Verge

Και κάπως έτσι χάσαμε τον Αμαζόνιο… | Verge

Στον καπιταλισμό πάντα γίνεται λόγος για την ανάπτυξη. Μειώσεις μισθών για χάρη της ανάπτυξης, ανεργία των νέων στο 60% για την ανάπτυξη, δολοφονίες για την ανάπτυξη. Όλα στο όνομα της θεάς Ανάπτυξης. Βέβαια κανείς από αυτούς που προτάσσουν αυτά τα μέσα δεν όρισε την ανάπτυξη, ή μάλλον την όρισε και δεν μας είπε τον ορισμό. Αυτός φάνηκε στην πράξη. Ανάπτυξη των κερδών, πάση θυσία. Ανάπτυξη του νεκρού κεφαλαίου, της εργασίας που απονεκρώνεται και μαζί της μουμιοποιείται και η ζωή η ίδια. Αυτές οι πρακτικές είναι στη βάση της ταξικής πάλης. Όταν μάλιστα στο όνομα του κέρδους θυσιάζονται ακόμη περισσότερα πράγματα, ολόκληροι κόσμοι, πολιτισμοί αλλά και άπειρες ζωές η πάλη αυτή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ.

Πολύ θα ήθελα τα παραπάνω να αποτελούσαν κάποιο γενικόλογο πρόλογο, για κάποιο ακόμα πιο γενικόλογο κείμενο. Το γεγονός ότι μια πολύ συγκεκριμένη είδηση τα προκάλεσε είναι κάτι που πραγματικά με θλίβει πολύ. Γιατί όταν σκέφτεσαι πως μια παγκόσμια υπερδύναμη, όπως η Κίνα είναι πρόθυμη να καταστρέψει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στο κόσμο, αυτό του Αμαζονίου, να προκαλέσει μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, να ξεριζώσει εκατομμύρια δέντρα και να απομακρύνει φυλές που έχουν διατηρήσει την ταυτότητα τους χωρίς δυτική παρέμβαση, το λιγότερο που νιώθεις είναι θλίψη και απογοήτευση.

Όπως αποδεικνύεται, υπάρχει στα σκαριά ήδη ένα τέτοιο σχέδιο. Η καταστροφή αυτή θα συντελεστεί στο βωμό του κέρδους, για την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει τη κατασκευή ενός σιδηροδρόμου μήκους 5.300 χιλιομέτρων, αρκετά μεγάλο προκειμένου να κόβει στη μέση τη Λατινική Αμερική και να ενώνει τους δύο ωκεανούς, τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό. Έτσι τα κινέζικα εμπορεύματα θα φτάνουν εύκολα από τον πρώτο στο δεύτερο, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να χρησιμοποιούν την αμερικανικών συμφερόντων διώρυγα του Παναμά.

Ακόμα πιο απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι οι χώρες που εμπλέκονται σε αυτή τη τραγωδία , το Περού και η Βραζιλία φαίνονται πρόθυμες να υλοποιήσουν τη φαραωνική ιδέα της Κίνας. Ήδη ο πρόεδρος  του Περού Ollanta Humala συναντήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό  Li Keqiang  και του έδωσε την έγκρισή του . Και λογικό ήταν να το κάνει με το σκεπτικό του. Η Κίνα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς συνεργάτες του Περού, με τεράστιο ενδιαφέρον για την ευρύτερη ήπειρο, ίσως σε μια προσπάθεια να πιέσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη αδυνατισμένες ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός Keqiang  δεσμεύτηκε να επενδύσει 250 δις δολλάρια στην οικονομία της Λατινικής Αμερικής, χώρια από τα 10 δις που θα κοστίσει η κατασκευή του τερατουργήματος που σχεδιάζει. Η έγκριση της Βραζιλίας εξαγοράστηκε για πολύ λιγότερα και πολύ πιο εύκολα, καθώς η χώρα είναι μέλος των BRICS.ΟΛι, όταν ερωτήθηκε για τις περιβαλλοντικές συνέπειες του εγχειρήματος του, απάντησε πως  «είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε το περιβάλλον» χωρίς να φαίνεται να ενδιαφέρεται και πολύ, ή να φαίνεται ότι έχει γίνει  η παραμικρή έρευνα για το θέμα.

Από ότι φαίνεται το σχέδιο δεν είναι κάτι το νέο. Οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Η έρευνα  όμως που να δείχνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν υπάρχει. Συγκεκριμένα, οι περιοχές Isconahua Reserve και Vale do Rio Juruá, περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα, αλλά και χλωρίδα που αριθμεί δεκάδες είδη θεραπευτικών φυτών αφήνονται στη τύχη τους, να γίνουν κομμάτια κάτω από τα τραίνα της βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, περιοχές με πυκνούς σχηματισμούς δέντρων, περιοχές που κρατήθηκαν όρθιες μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, αλλά και δεκάδες αγώνες των τοπικών συλλογικοτήτων θα συνθλιβούν κάτω από μέταλλα, θα καούν και θα σκαφτούν. Τέτοιες περιοχές είναι και οι Mato Grosso, Rondônia και η  Acre.

Ήδη περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη καταστροφή, ενώ η πείρα παλαιότερων έργων τους έχει πόσο τιποτένιος είναι ο κυβερνητικός λόγος για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς έχουν αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρονται. Ούτε για τους ανθρώπους των χωρών τους, ούτε για το δάσος και τη συνεισφορά του στην υγεία του πλανήτη, με τη παραγωγή οξυγόνου, με τα ιαματικά φυτά στα οποία βασίζεται τεράστιος αριθμός φαρμάκων, τα άπειρα είδη ζώων που φιλοξενεί, τα περισσότερα από αυτά σε εξαφάνιση. Άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τον κόσμο για λίγα χρήματα παραπάνω δεν είμαι σίγουρος αν μπορούν να λέγονται άνθρωποι. Θα ήθελα να πω ότι η Ιστορία θα τους κρίνει, ελπίζω όμως να ζω και να είμαι ανάμεσα σε αυτούς που θα τους ξεπεράσουν, σε ένα κόσμο που δε θα τρώει τις σάρκες του για λίγο χρωματιστό χαρτί παραπάνω

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Σύλλογος Γονέων 3ου Δημοτικού Παλλήνης(Κάντζας)

Το ιστολόγιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης(Κάντζας).

ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΒΒΑΘΑΣ

Από την Ιδέα της Αυτοκίνησης μέχρι τις κοινωνίες του Μεγάλου Αδελφού και από τον Εξιπερί μέχρι τον Τζόνοθαν Λίβινγκστον Σίγκαλ. Iστoλόγιο για την εποχή του Τεχνολογικού Μεσαίωνα, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Νέας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης και ότι άλλο προκύψει στο μεταξύ. Ερώτηση κρίσεως: πότε έγραψα ότι, η ώρα του ΔΝΤ είναι κοντά;!

O Antista/Chef προτείνει...

μάχιμα γραφικά για το διαδίκτυο και τους δρόμους

Εκπαιδ. Παρέμβαση Αχαΐας

Αυτόνομο μέλος του πανελλαδικού Δικτύου Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων Δ. Ε.

21aristera

για την εργατική αριστερά του 21ου αιώνα

ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

...Καθηγητές Σχολείων Κυψέλης, Πατησίων, Γαλατσίου, Φιλαδέλφειας

Κανάλι

Αρχαίοι και αχρείοι Μαρξιστές - Μαοϊστές

ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - HUMAN LIBRARY GREECE

...εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν

Εργασιακή επιτροπή εργαζομένων ΔΟΛ

Το σημείο ενημέρωσης της εργασιακής επιτροπής των εργαζομένων στον ΔΟΛ

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις

Δίκτυο ριζοσπαστικών ανεξάρτητων σχημάτων και αγωνιστών στο Δημόσιο Τομέα

Επισκιασις

Hip-Hop | Το Θέμα Είναι Ταξικό

Avantgarde

Κόκκινη Ορχήστρα Αθήνας / για την επανάσταση και το σοσιαλισμό

Εργατική Εξουσία - Αρχείο

Αρχειο Κομμουνιστικου Συνδεσμου (1996-2008)

Aformi's Blog

Just another WordPress.com weblog

Γκράνμα

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥ ΜΕ ΠΑΕΙ, ΣΕ ΚΟΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕΧΕΤΕ

Exitorial

exit the news. enter the views.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Αρέσει σε %d bloggers: